10 August.

10 august, spre seara. Bucureștiul fierbe, iar sute de mii de oameni sunt pe încă pe drum, vin din toate colțurile țării și ale Europei sa și ia Romania inapoi. Nu a mai fost mirosul asta de Revoluție din ‘89. Atunci au fost câteva zeci de mii de oameni care au ieșit la sacrificiu in fața gloanțelor in Timișoara, București și Cluj. Au fost câteva zile in care acești oameni au fost cei mai curajoși din Romania, știind ca ori mor, ori intra la pușcărie pe viață, dacă nu cade comunismul.

Sistemul de propaganda unul post stalinist, era chiar mai puternic decât acum, deși paradoxal, astăzi sistemul pare mult mai nociv și mai eficient pentru ca între timp au apărut televiziunile de știri, folosite ca adevărate arme chimice.

Acum sunt mult mai mulți oameni dispuși sa iasă “la bătaie”, și slavă Domnului că cel puțin la nivel teoretic comunismul a murit și nu se va mai putea (sper) întoarce vremea in care forțelor de ordine sa li se poata ordona sa execute foc împotriva propriului popor.

Din păcate – și aici fac o paranteza – pe cât de multă încredere am în buna credință a protestatarilor, pe atât de sceptic sunt in ce privește conștiința unora dintre jandarmi, pe care i-am văzut cu ochii mei in acest an, cum au avut atitudini disprețuitoare fata de demonstranti, atitudini cu mult schimbate fata de cele din Februarie 2017 după OUG 13, când au fost profi și foarte civilizați. Între timp parca au apărut alți jandarmi, parca au fost selectionați, parca au fost căutați ăia din tabăra celor care erau convinși că #rezist e o chestie indezirabila. Am fost in Piața Victoriei și la protestele împotriva corupției despre care se spune ca ca sunt revendicate de #resist, dar și la Congresul PSD din Martie și mai ales la Mitingul tricouri albe PSD ALDE și vreau sa afirm cu toată puterea că nu se pot compara între ele. Mitocanii din Parlament și in multe cazuri condamnatii penal, nu vor înțelege niciodată că oamenii de o anumită factura nu au nevoie de mobilizare și autobuze ca sa creadă in victoria binelui și a bunului simt! Langa cei care au protestat o iarna întreaga in fata Guvernului m-am simțit ca in familie, as fi făcut Crăciunul și Revelionul cu ei. Langa cei aduși cu sutele de autobuze m-am simțit ca la mineriada, langa niște oameni manipulați care nu știau despre ce este vorba acolo unde au ajuns, si care au venit in mod tragic pentru câteva zeci de lei, apa si un sendviș… Este sub cuvânt de onoare, ceea ce am văzut cu ochii mei și ceea ce am simțit. Și am mai văzut actori și politicieni scelerați precum Costel Constantin, duamna Firea și rusofilul ăla cu coada (că-mi scapă numele lui acum), care s-au comportat ca niște adevărate canalii, incitând la violență și spunând povesti despre Statul paralel pe care nici ei nu le credeau, povesti care oricum ii priveau prea puțin pe amărâții ăia aduși cu forța, care poate nu au văzut niciodată 1000 de euro la un loc, darămite milioane de euro! După ce am văzut așa o prostituție pe scenă și atâția interlopi printre oamenii simpli dar manipulați, mi-a venit sa vomit și am plecat filmând uluit șirul de autobuze care se întindea până jos la Berzei, am mai scris atunci.

Sa nu creadă cineva ca ii disprețuiesc pe oamenii aduși, fix ca la ruși, vorba cântecului… Acei oameni sunt niște oameni mințiți, prostiti, folosiți, ținuți “desculți” pentru că doar niște oameni dezinformați și fără orizont vor putea fi ținuți “prizonieri” in propriile vieți. Sunt oameni care poate ca nu au avut curaj sau nu au putut sa ia drumul străinătății, așa cum au făcut o celelalte milioane care astăzi vin spre clădirea Guvernului.

Deja sunt răniți in Piața Victoriei și se spune in presă că s-au folosit gaze lacrimogene. Asta arată ca bătălia va fi pentru prima dată pe viața și pe moarte.

Dar diferențele între decembrie 1989 și august 2018 sunt unele importante. Masa de oameni este formată majoritar din cei care nu au trăit in comunism. Oamenii ăștia sunt generația celor cărora nu le e frică, sunt generația celor cărora nu li s-a spus că e bine sa vorbească in șoaptă, ori sa asculte pe ascuns Europa liberă. Aceasta generație este cea care poate să facă schimbarea, pentru că acești tineri au fost și au văzut cu ochii lor toată Europa și toată lumea, unde lucrurile funcționează și unde exista un bun simț de care politicienii noștri sunt străini. Clasa noastră politică este cea care minte cu o nerușinare greu de închipuit, ii minte și pe oamenii simpli de acasă, dar și pe cei din organismele europene cărora le trimit în Parlament oameni ca Dancilă sau Grapini.

Este cumva un moment 0. Așa cum a fost in 21 decembrie 89, când Ceaușescu mai punea o suta la salariu cum punea Dragnea aseară pensii la televiziunea unde de câțiva ani incoace rulează filme SF ca și la Antena 3. Aici e alta discutie separată, despre transformarea incredibila a unor fosti jurnaliști, în mâncători de excremente astăzi.

Și tot astăzi, eu cred că se joacă Romania la masă. Și mai cred că binele va învinge. Las mai jos un clip pe care l-am făcut luna trecută cu Aliații și cu Alin Dincă, vocea de la Trooper. Este crezul nostru de artiști care spunem că intr-adevăr corupția ucide și mai este și un tribut și pentru fostul meu coleg Cristi Pațurcă, dar și pentru Vali Sterian, artiști de la care am învățat ce înseamnă forța cuvântului, a cântecului și mai ales a exemplului personal. Adică ori spunem adevarul ori ne lăsam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *