Bosnia si ororile de langa noi

 Pana acum o saptamana si ceva , intr-o ignoranta  specifica vremurilor de azi,  stiam  despre Bosnia, Hertegovina, Sarska, Croatia sau  Kosovo lucruri destul de generale…Ca a fost razboi interetnic si ca ce bine ca nu s-a intamplat si la noi la fel, in martie 90 dupa evenimentele de la Targu Mures….Cam asa suna teoria vehiculata cu un puternic iz manipulatoriu, de anumiti oameni de-a lungul celor 15 – 16 ani scursi de la Pacea de la Dayton. Toate aceastea au acum o cu totul alta insemnatate pentru mine, dupa ce am stat in Sarajevo 3 zile.

      Am  vorbit cu un istoric bosniac, care munceste in baza militara internationala, alaturi de militarii americani, nemti, irlandezi, bulgari, romani, chilieni si lista poate continua pana la suma celor 34 de natiuni participante la EUFOR. Omul trebuie sa aiba undeva in jurul varstei de 45. Un tip educat, norocos ca are de munca, intr-o tara cu somaj de aproape 50 la suta. Vorbeste fluent si haios engleza, insa daca ii urmaresti mainile, tradeaza trairi intense, iar tremurul lor este usor nevrotic. Stie ca baza asta militara inseamna garantul pacii, iar pacea pentru el nu este o chestiune abstracta, ci o realitate care il face sa pupe pamantul asta greu incercat si plin de morti ingropati in oras intre blocuri, ori asa la rascruce de drum. Muhidin Tutic este musulman, dar este un om ca si noi, stam la aceeasi masa, bem cafea si radem cu pofta impreuna de gluma unui crestin de la masa, aviator, roman de-al nostru.

In ultimul mileniu, tara lui, a bosniacului, a fost  mai mult  in calea turcilor decat Mama lui Stefan cel mare a noastra, iar la un moment dat, populatia a trecut intr-o majoritate covarsitoare la islamism, probabil si din ratiuni economice, de supravietuire…Dar asta a fost o decizie luata de stramosii lui, inaintasi care  nu aveau de unde banui, ca in secolul 20 spre sfarsit, parintii si copiii bosniaci aveau sa fie vanati cam cum se vaneaza mistretii, ca aveau sa fie  luati la tinta de lunetisti sarbi prin oras, pe bulevardul central – botezat mai apoi de americani Sniper Alley-, ca  niste crestini ortodoxi si catolici deopotriva, aveau sa traga in blocurile orasului care a gazduit Olimpiada de iarna in 1984, cu artileria grea si cu tancurle!  Numai parinte sa nu fi fost in Sarajevo intre 92 si 95, cand orasul a fost asediat si inconjurat de brigazile sarbesti pe dealurile dimprejur! Ganditi-va doar la un amanunt minor: intre 92 si 95 copiii de atunci nu au mers la scoala! Ei sunt tinerii de azi ai Bosniei!

Cateva luni de zile au sapat bosniacii un Tunel al vietii lung de aproape 1 km, cu mainile goale si cu unelte primare, pentru a scapa din incercuire pe sub aeroport, tunel prin care au tinut legatura cu brigazile bosniace din munti, pentru hrana, medicamente ori tranzit pentru bolnavi… Pacea de la Dayton a fost o izbavire in 1995, cand unchiul Sam a chemat sarbul, croatul si bosniacul sa nu se mai omoare, dupa 3 ani de razboi sangeros, dupa ce Mladic si gruparile paramilitare sarbesti au ucis o buna parte dintre cele cca 110000 de victime ale unui razboi cinic, razboi care a umplut Bosnia de cimitirele devenite o amprenta arhitecturala, urbanistica, as indrazni sa afirm…Fiind atacati neintrerupt in timpul razboului, bosniacii si-au ingropat rudele pe unde au apucat, printre blocuri si strazi,  evitand un drum pana la un cimitir, care ar fi insemnat inevitabil alte si alte victime din cortegiu funerar…

Am auzit o multime de orori in astea 3 zile petrecute in Bosnia, zile in care tangential, am fost si la meciul lui Mutu et.co. 5000 de barbati, femei si copii executati de mai sus amintitul Mladic, oameni care  au fost „confiscati” de la fortele ONU…O maternitate plina cu mame si bebeulusi atacata cu rachete, tragedie in care au murit cateva zeci de mame si copiii lor  nascuti si nenascuti…Dincolo de povesti raman terifiantele imagini pe care le-am vazut cu ochii mei, urme de mine antipersonal explodate prin oras, gauri de diferite dimensiuni in peretii cladirilor civile, 90 la suta dintre ele fiind  blocuri de locuit, – cratere mai bine spus, facute de proiectile de artilerie-, dar mai ales expresia si privirea  absolut imposibil de descris  a celor trecuti de 30 de ani. O tristete  si un soi de calm de nezdruncinat, dupa ce in fiecare familie a existat cel putin cate o victima de razboi…

De aceea orice alte discutii despre fotbal mi se par lucruri lipsite de importanta, revenind la meciul din 26 martie, la care ziceam ca am fost… Nu poate insa pali gestul unor cretini, care si spun suporteri romani, care au ales sa provoace un stadion intreg strigand „Serbia” in timpul intonarii imnului Bosniac, in contextul istoriei recente despre care am scris.

Una peste alta, am vrut sa va impartasesc tuturor ce am simtit eu acolo, intr-o tara de  nu foarte departe de Romania, care intr-o vreme nici ea  foarte indepartata, a simtit sabia cum joaca prin trupul ei superb de altfel. Si am vrut sa va transmit cu toata smerenia, ca inca e bine la noi in tara, ca orice ar fi, trebuie sa ne luptam cu  putere  si cu  minte, sa impiedicam sa se mai intample vreodata o asemenea nenorocire. Iar aceasta nenorocire, poarta un nume simplu si nearticulat: RAZBOI.

Tunelul de sub Aeroportul Sarajevo

Interviu cu prima femeie din Politia Militara in misiune internationala

Cu istoricul Bosniac si militarii romani din EUFOR

Cel mai mare cimitir din Balcani.

Blocuri de locuinte din centrul orasului Sarajevo

In baza militara EUFOR

La treaba cu Dan Veres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *