Toma Arnauțoiu, cavaleristul din inima mea

Toma Arnautoiu a fost un strălucit ofiter de cavalerie, in armata regală in cel de al doilea razboi mondial. A făcut școala la Târgoviște, acolo unde a făcut-o și Nicolae Marinescu din Deva, mai mic cu o promoție decât Toma,  veteran de război, rănit grav la Oarba de Mureș și fost deținut politic, ca și Toma. Dar despre cavaleristul Nicolae Marinescu intr-un articol viitor.

Am cunoscut-o pe fiica marelui partizan,  pe doamna Ioana Voicu Arnăuțoiu, cu care am realizat un interviu difuzat la radio în sâmbăta mare acum câțiva ani, un interviu de referință între toate pe care le-am făcut la viața mea. Profesoara de muzică Ioana Arnăuțoiu a fost de o precizie chirurgicală, de o elegantă de a dreptul nobiliară și de un pragmatism care nu a lăsat nicio șansa idealismului meu care ma împingea în naivitatea de a crede că partizanii vor fi vreodată reabilitați. Dar și despre acest interviu voi mai scrie aici.

Acum 58 de ani, cam pe la ora asta, l-au împușcat pe Toma Arnăuțoiu canaliile de kominternisti, după ce au fost ajutați prin trădare de alți trepăduși, care s-au aruncat singuri la coșul de gunoi al istoriei. Poate unul dintre ultimii haiduci adevărați, luptător cu morile de vânt, a fost reprimat cinic, prin împușcare, unde altundeva decât la Jilava, acolo unde au murit atâția români mari… Toma și grupul de partizani Haiducii muscelului vor rămâne un mare exemplu de curaj și demnitate, pe care nu îl vor șterge toți ăștia care vor ca tinerii sa nu mai știe ca au fost odată Ioan Gavrilă Ogoranu, Toma Arnauțoiu, Gogu Puiu, Gheorghe Arsenescu, Gavril Vatamaniuc, Dabija, Motrescu, Șușman, Uță și atâția alții care i-au ajutat și care au riscat tot pentru ideea de libertate, așa cum a au făcut-o bărbații și femeile care au înfundat pușcăriile comuniste pentru ca i-au ajutat pe partizani, (cel mai cunoscut caz fiind acela al Elisabetei Rizea). Veșnică pomenire acestor bărbați și femei, care prin jertfa lor ne au arătat drumul în cinste si curaj, diferit total de cel învățat adesea în comunism ala plin de umili și lingușitori.

Fotografia este de la inaugurarea Monumentului Haiducii Muscelului și de la Sfințirea Crucii închinate tuturor celor care au fost exterminați sau au avut de suferit în în legatură cu grupul de partizani musceleni. Monumentul și crucea se află de langa Campulung Muscel, între oraș și Mausoleul de la Mateias. 

Aici aveți un link cu mai multe informații despre Toma Arnauțoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *