Cu Radu Captari la Rock FM, emisiunea din 8 mai 2017.

Radu Captari este o figura aparte pe scenele cluburilor din Romania. Drumurile noastre au fost la un pas de a se intersecta de cateva ori, dar pana la urma am ramas cu prea putine elemente de priza directa, in ceea ce il priveste pe basarabeanul cu voce puternica si acel patos atat de particular artistilor slavi. Ca intr un soi de gluma, l am invitat la Folk Bun, la Rock FM luni seara, chiar in 8 mai, de ziua defunctului Partid Comunist Roman si el venit de la rusi in 1921, daca nu ma inseala memoria…
Radu este un om din generatia mea, un tip care a avut de parcurs mult mai multe greutati, decat multi dintre noi cei care ne am nascut dincoace de Prut, probabil scoli si in orice caz mai multi kilometri ca sa ajunga la un moment al recunoasterii artistice. A absolvit ( spre incantarea mea empatica) Conservatorul din Moscova la clasa de dirijat, iar cand a inceput sa cante piesele lui Nikita Mihalkov m a cucerit definitiv! Prietenia comuna cu Ivan Patzaichin ne uneste probabil la fel de mult precum dragostea pentru libertate si opozitia la tot ce inseamna dictatura. opozitie pe care am experimentat o cam in aceeasi perioada in adolescenta: el in Basarabia si eu aici in draga noastra Romanie!
Conchid si spun ca un artist precum este Radu Captari nu poate fi decat binevenit pe o scena romaneasca ermetica si neschimbata de peste 30 de ani pe partea de muzica acustica zisa si folk, in care prea putini au avut forta de a se rupe de trecutul impus si configurat de Adrian Paunescu inca din vremea Cenaclului. trecut care are in mod ciudat si acum prozeliti care parca au adormit in 1983 si s au trezit in mod cu totul exceptional abia ieri. Si daca nevoia de originalitate si de exprimare proaspata inseamna in mod paradoxal muzica ruseasca adevarata si nu alterata (nefiind aici vorba despre diezi si bemoli), atunci sa fie cu oci ciornia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *